czwartek, 16 lutego 2012

korzenny placek z gruszkami

Kolejny zmodyfikowany przepis. Jak zwykle była kłótnia o to, żeby zrobić ciasto czekoladowe. Postawiłam się i zrobiłam ciasto korzenne, ale ku uciesze męża dodałam troszkę kakao. Ciasto wyszło pyszne, w smaku lekko piernikowe i nie za słodkie.


KORZENNY PLACEK Z GRUSZKAMI

4 jajka
1 szkl cukru
3/4 kostki masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
1 i 1/2 szkl mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szkl mleka
przyprawa do piernika
1 łyżeczka kakao
1/2 zapachu waniliowego
100g migdałów
2-3 gruszki

Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy masło, mąkę, proszek do pieczenia, mleko, przyprawę do piernika, kakao i zapach. Mieszamy.

Migdały drobno siekamy. 3 łyżki odkładamy na później, resztę wysypujemy na dno formy. Na migdały wylewamy ciasto.

Gruszki obieramy, kroimy na cząstki i wciskamy w ciasto. Odłożone migdały wysypujemy na wierzch. Pieczemy ok 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 170-180'C.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz