niedziela, 18 marca 2012

blok czekoladowy

To ciasto uwielbia cała moja rodzina, ze mną na czele. Klasyczny smak dzieciństwa. Polecam na imprezy, robi się je szybko a zachwyt gości murowany. :)


BLOK CZEKOLADOWY

masło ekstra
1 szkl cukru
1/3 szkl wody lub mleka
3 szkl mleka w proszku (pełnego!)
3-4 łyżki kakao
herbatniki (3 paczki)
dowolne bakalie, u mnie: żurawina, migdały i płatki owsiane

Masło rozpuszczamy z cukrem i wodą w garnku, na małym ogniu. Masę studzimy. Dodajemy mleko w proszku i kakao. Mieszamy. (Jeśli masa zacznie się ważyć dodajemy troszkę wody.) Mieszamy na małym ogniu na gładką masę.

Następnie dodajemy pokruszone herbatniki i bakalie. Mieszamy. Wykładamy do formy keksowej wyłożonej folią lub papierem do pieczenia. Ugniatamy i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Wszystko, co czekoladowe jest pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności. Jako dziecko uwielbiałam blok czekoladowy.
    Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny i komentarz na moim blogu!
    Iza

    OdpowiedzUsuń